Nepravilni menstrualni ciklusi česti u djevojaka s dijabetesom


Nepravilni menstrualni ciklusi česti u djevojaka s dijabetesom

Rezultati nove studije ukazuju da su nepravilni menstrualni ciklusi česti u adolescentica s dijabetesom tipa 2. Nepravilni menstrualni ciklusi mogu kod njih uzrokovati intenzivno krvarenje i dodatne grčeve. Jednako tako, valja imati na umu, da dugoročno gledano, nepravilni menstrualni ciklusi mogu povećati rizik od raka endometrija.

Istraživanjem je uočeno da se nepravilni menstrualni ciklusi javljaju u svake pete djevojke s dijabetesom tipa 2. Spomenute djevojke imale u nepravilne mestrualne cikluse čak i kada su uzimale metformin, lijek za dijabetes. Čak i promjena terapije te promjena načina života nisu uspjeli odkloniti problem s nepravilnim menstrualnim ciklusima.

Smatra se da bi hormonska terapija mogla pomoći u uklanjanju problema s nepravilnim menstrualnim ciklusima, obzirom da se pretpostavlja da je ustvari sindrom policističnih jajnika glavni uzrok menstrualnih abnormalnosti kod djevojaka s dijabetesom. Naime, djevojke s nepravilnim menstrualnim ciklusom imale su prekomjernu tjelesnu težinu i povišenu razinu hormona testosterona, a sindrom policističnih jajnika je često povezan s prekomjernom tjelesnom težinom i dijabetesom tipa 2.

Također, ne treba zaboraviti da su u djevojaka sa sindromom policističnih jajnika češće abnormalni testovi funkcije jetre, što ukazuje da su izložene većem riziku od razvoja nealkoholne masne jetre.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism