Nova kombinirana terapija pokazuje potencijal za poboljšanje preživljenja djece s neuroblastomom


Nova kombinirana terapija pokazuje potencijal za poboljšanje preživljenja djece s neuroblastomom

Djeca koja pate od recidiva agresivnog raka poznatog kao neuroblastom imaju male šanse za preživljavanje. Međutim, studija koju su proveli švedski znanstvenici pokazala je da blokatori DHODH, koje ljudi dobro podnose, mogu izliječiti neuroblastom kod miševa ako se daju u kombinaciji s kemoterapijom.

Neuroblastomi su tumori živčanog tkiva koji se obično dijagnosticiraju u vrlo male djece, obično prije druge godine života. Bolest u Švedskoj godišnje pogađa oko 15 do 20 djece i najsmrtonosniji je oblik raka kod dojenčadi. Ova nova studija pokazuje da protein DHODH (dihidroorotat dehidrogenaza), koji je uključen u metabolizam i sintezu DNK, također ima ključnu ulogu u poticanju rasta tumora agresivnih neuroblastoma.

Kroz ciljano liječenje specifičnim blokatorima DHODH, u različitim studijama na stanicama i životinjama pokazalo se da stanice raka umiru i da tumori prestaju rasti. Ovo je vrlo obećavajuće, jer se pokazalo da se DHODH blokatori dobro podnose u kliničkim ispitivanjima za druge poremećaje.

Kada se DHODH blokatorima pridoda kemoterapija koja se već koristi za liječenje djece s neuroblastomom, uspjelo se izliječiti miševe s agresivnom varijantom ove bolesti.

Prema mišljenju znastvenika, ovu kombiniranu terapiju treba klinički ispitati jer ima potencijal poboljšati preživljenje djece s neuroblastomom. Također, smatra se da je ovo prijeko potrebno jer su šanse za preživljavanje u slučaju recidiva nažalost male s trenutnim tretmanima.

Izvor:
JCI Insight