Novi krvni test može otkriti ozbiljne zdravstvene rizike u žena


Novi krvni test može otkriti ozbiljne zdravstvene rizike u žena

Švedski znanstvenici s Lund University (Malmo) otkrili su da se uz pomoć krvnog testa, koji mjeri razinu biomarkera proneurotenzina, može u žena identificirati rizik za razvoj srčane bolesti, dijabetesa i raka dojke.

Jednako tako, pomoću novog testa može se uočiti i povećani rizik od prijevremene smrti.

Naime, u žena, no ne i u muškaraca, postoji snažna veza između povišene koncentracije proneurotenzina u krvi i rizika za razvoj dijabetesa, kardiovaskularne bolesti i raka dojke, ističu znanstvenici.

Proneurotenzin je prekursor neurotenzina, peptida koji je prvotno izoliran iz središnjeg živčanog sustava, no poslije je nađen i u probavnom sustavu i cirkulaciji.

Kao i mnogi drugi neuropeptidi, neurotenzin ima dvojaku ulogu u središnjem živčanom sustavu, kao neurotransmitor ili neuromodulator, te kao lokalni hormon na periferiji.

Primjenjen centralno, neurotenzin ima potentne učinke poput hipotermije, antinocicepcije i mijenjanja dopaminske neurotransmisije.

Primjenjen u perifrenu cirkulaciju uzrokuje vazodilataciju, hipotenziju, povećava vaskularnu propusnost, povećava izlučivanje nekoliko hormona prednjeg režnja hipofize, hiperglikemiju, inhibira lučenje želučane kiseline i pepsina te smanjuje želučani motilitet. Ostvaruje učinak i na imunosni sustav.

U nekoliko posljednjih studija, neurotenzin je povezivan s rizikom od srčane bolesti te rastom tkiva raka dojke.

Obzirom da se razine neurotenzina vrlo teško mjere, proneurotenzin, njegov prekursor, stabilni je indikator proizvodnje i izlučivanja neurotenzina, ističu znanstvenici.

Žene s povišenim razinama proneurotenzina imaju 41 posto veći rizik od dijabetesa tipa 2, 33 posto veći rizik od srčane bolesti te 44 posto veći rizik od raka dojke. Dok se rizik od umiranja zbog srčane bolesti penje na 50 posto u žena s povišenim razinama proneurotenzina.

Pretpostavlja se da je proneurotenzin pokazatelj zdravstvenih problema u žena, no ne i u muškaraca, zbog hormona estrogena.

Izvor:
Journal of the American Medical Association