Obilno menstrualno krvarenje povećava rizik od srčanih bolesti kod mladih žena


Obilno menstrualno krvarenje povećava rizik od srčanih bolesti kod mladih žena

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su utvrdili odnos između obilnog menstrualnog krvarenja ili menoragije i kardiovaskularnih bolesti u prisutnosti i odsutnosti neredovite menstruacije među hospitaliziranim ženama.

Kardiovaskularne bolesti primarni su uzrok smrti u svijetu. S obzirom na rodne razlike i sve veću učestalost kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma, osobito među ženama, ključno je otkriti promjenjive faktore rizika koji doprinose prevenciji kardiovaskularnih bolesti u ženskoj populaciji.

Menoragija se definira kao prekomjerni gubitak krvi tijekom menstruacije ili klinički prekomjerno menstrualno krvarenje koje narušava tjelesno, mentalno i socijalno blagostanje i kvalitetu života oboljelih žena. Menoragija predstavlja značajno financijsko opterećenje oboljelim osobama u pogledu troškova liječenja i gubitka produktivnosti. Također je povezana s anemijom, iscrpljenošću, glavoboljama i nelagodom. Veza između menoragije i anemije uzrokovane nedostatkom željeza može spriječiti prijenos kisika i promijeniti rad srca.

Novo istraživanje uočilo je kod žena mlađih od 40 godina značajnu povezanost između menoragije i povećane vjerojatnosti ishoda kardiovaskularnih bolesti, uključujući velike štetne kardiovaskularne događaje, koronarnu bolest srca, moždani udar , zatajenje srca i fibrilaciju atrija ili aritmije.

Izvor:
BMC Medicine