Oko 30 posto djece u svijetu nije zaštićeno od rubeole


Oko 30 posto djece u svijetu nije zaštićeno od rubeole

Prema istraživanju koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više od 50 posto djece u svijetu je sada sigurno od rubeole. Bolest nije otkrivena već više od godinu dana u više od 80 zemalja širom svijeta. 

To je postignuto većom procijepljenošću dječje populacije u zemljama s nižim prihodima. Inače, smatra se da je cjepivo protiv rubeole sigurno te visoko učinkovito.

Nažalost, u 60 posto afričkih zemalja nije dostupno besplatno cjepivo protiv rubeole, a u njima živi gotovo jedna trećina djece svijeta.

Trenutno je gotovo 70 posto novorođenčadi zaštićeno od rubeole u usporedbi sa 47 posto u 2016. godini.

Rubeola spada među najčešće virusne infekcije, koje često prolaze potpuno nezapaženo ili sa samo blagim osipom koji nestaje u roku od  3 dana. Međutim, ukoliko trudna žena oboli od rubeole, može nastupiti spontani pobačaj ili rođenje djeteta s ozbiljnim i teškim tjelesnim oštećenjima.

Rubeolu uzrokuje RNK virus, a širi se kapljično i bliskim kontaktom. Bolesnik može biti zarazan i pri asimptomatskoj infekciji, odnosno 10 dana prije i 15 dana nakon pojave osipa.

Rubeola je vrlo zarazna bolest i zahtijeva visok stupanj pokrivenosti stanovništva cijepljenjem. Cjepivo je živo oslabljeno cjepivo i pruža dugoročnu imunost. Dostupna su jednovalentna i polivalentna cjepiva. Cjepivo je sigurno i obično se dobro podnosi.

Izvor:
WHO, CDC