Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od endometrioze


Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od endometrioze

Istraživanje provedeno u SAD-u na skoro 71.000 ispitanica pokazalo je da žene koje konzumiraju velike količine trans-masnih kiselina imaju 48 posto veći rizik za razvoj endometrioze, dok žene koje konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju za 22 posto manji rizik za razvoj endometrioze.

Endometrioza je poremećaj kod kojega se aktivno tkivo endometrija nalazi izvan šupljine maternice. Neke žene s proširenom endometriozom su bez simptoma, dok neke s oskudnom bolešću mogu patiti od jakih bolova. Kliničko očitovanje obuhvaća bol u zdjelici, poremetnje menstruacije, neplodnost, dispareuniju, disuriju i bol prilikom defekacije. Dijagnoza se obično postavlja endoskopijom zdjelišta s biopsijom. Za liječenje endometrioze primjenjuju se protuupalni lijekovi, lijekovi koji vrše supresiju funkcije jajnika te lijekovi koji spriječavaju rast i aktivnost endometralnih implantata. Isto tako postoji mogućnost konzervativne kirurške resekcije što veće količine endometriotičnog tkiva, a u težim slučajevima primjenjuju se histerektomija i ooforektomija.

Tijekom 12 godina praćenja kod 1.199 ispitanih žena dijagnosticirana je endometrioza. Istraživači tvrde da njihovi rezultati pokazuju da prehrana može biti važan čimbenik u razvoju ovog stanja.

"Milijuni žena u svijetu pate od endometrioze. Mnoge žene su u potrazi za nečim što zapravo mogu učiniti za sebe, ili svoje kćeri, kako bi smanjile rizik od razvoja bolesti. Ove spoznaje ukazuju na to da su promjene u prehrani možda nešto što mogu učiniti” rekla je voditeljica istraživanja dr. Stacey Missmer.

Izvor:
Human Reproduction