Oštećenje srca uočeno u mnogih hospitaliziranih COVID-19 bolesnika


Oštećenje srca uočeno u mnogih hospitaliziranih COVID-19 bolesnika

Oštećenje srca uočeno je u više od polovice hospitaliziranih COVID-19 bolesnika nakon što su otpušteni kući, pokazalo je novo britansko istraživanje. Inače, u svih bolesnika zapaženo je povišenje razine proteina troponina, koji se oslobađa u krv kad se ozlijedi srčani mišić.

Snimke magnetske rezonance (MRI) napravljene najmanje mjesec dana nakon otpusta iz bolnice, pokazale su da je u 54 posto oboljelih od COVID-19 došlo do oštećenja srca. Oštećenje je uključivalo upalu srčanog mišića, ožiljke ili smrt srčanog tkiva i ograničenu opskrbu srca krvlju, a neki su bolesnici imali kombinaciju sve tri vrste oštećenja.

Valja spomenuti, da su povišene razine troponina povezane s lošijim ishodima kod bolesnika s COVID-19. Bolesnici s teškim COVID-19 često imaju već postojeće zdravstvene probleme povezane sa srcem, uključujući dijabetes, povišeni krvni tlak i pretilost.

Međutim, tijekom teškog COVID-19, srce može biti i izravno pogođeno. Teško je otkriti kako se srce može oštetiti, ali MRI snimke srca mogu identificirati različite obrasce ozljeda, što može omogućiti precizniju dijagnozu i učinkovitije liječenje.

Izvor:
European Heart Journal