Pijenje više vode može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, no previše kave i čaja može ga povećati


Pijenje više vode može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, no previše kave i čaja može ga povećati

Rezultati nove studije ukazuju da je obilna konzumacija kave i čaja povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok pijenje više vode može ponuditi zaštitu.

Umjerena konzumacija kave i čaja (0,5-3 šalice dnevno) nije bila povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - štetni učinci su se prvenstveno vidjeli kod onih koji su obilno pili kavu i čaj (≥6 šalica dnevno).

Što se pak tiče konzumacije vode, ona ima zaštitni učinak protiv rizika od kardiovaskularnih bolesti, pri čemu su sudionici prijavili veću potrošnju, što je bilo povezano s nižom učestalosti kardiovaskularnih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti su krovni pojam za nekoliko stanja koja nepovoljno utječu na srce, krvožilni sustav ili krvne žile. Ona uključuju koronarnu bolest srca (CHD), zatajenje srca (HF), hipertenziju i moždane udare koji zajedno čine vodeći nezarazni uzrok ljudske smrtnosti diljem svijeta.

Smatra se, da rezultati ovog istraživanja ukazuju na važnost umjerenog unosa tekućine u svakodnevnom životu.

Izvor:
Frontiers in Nutrition