Pomoću sastava vaginalnog mikrobioma može se predvidjeti prijevremeni porod


Pomoću sastava vaginalnog mikrobioma može se predvidjeti prijevremeni porod

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo 49 žena pokazalo je da se pomoću sastava vaginalnog mikrobioma može predvidjeti koje su trudnice izložene većem riziku od prijevremenog poroda.

Naime, pokazalo se da je jaka zastupljenost Gardnerelle ili Ureaplasme, te slaba zastupljenost Lactobacillusa u vaginalnom mikrobiomu trudnice na početku trudnoće povezana s prijevremenim porodom.

Također, treba spomenuti da se u većine žena nakon poroda poremetila ravnoteža vaginalnog mikrobioma, te je došlo do slabljenja prisutnosti Lactobacillusa i povećanja prisutnosti anaeroba kao što su Peptoniphilus, Prevotella i Anaerococcus. U nekih žena je ta narušena ravnoteža vaginalnog mikrobioma trajala i do godinu dana. Što može imati implikacije na ishod sljedeće trudnoće ukoliko je razmak između dviju trudnoća malen.

Iako se ovi rezultati temelje na relativno malom broju ispitanika, oni pokazuju da se ishod trudnoće može predvidjeti na temelju sastava vaginalnog mikrobioma na početku trudnoće.

Inače, unatoč važnoj ulozi mikrobioma za zdravlje, naše razumijevanje kompozicijske dinamike za vrijeme i nakon trudnoće je nepotpuno, ističu stručnjaci.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences