Poremećaj hranjenja anoreksija nervoza povezan s veličinom mozga


Poremećaj hranjenja anoreksija nervoza povezan s veličinom mozga

Američki znanstvenici sa School of Medicine - University of Colorado,  otkrili su da veličina mozga može ukazivati na rizik od razvoja poremećaja hranjenja, anoreksije nervoze. Prema njihovom mišljenju veći mozak može biti razlog zašto neki ljudi sebe izgladnjuju.

Za određivanje volumena mozga sudionika u studiji korištena je magnetska rezonancija (MRI). U studiji je sudjelovalo 19 djevojaka s anoreksijom nervozom i 22 zdrave djevojke.

Rezultati skeniranja mozga pokazali su da djevojke s anoreksijom imaju veći lijevi oribtofrontalni korteks, desni inzularni korteks, te oba temporalna korteksa nego djevojke bez anoreksije nervoze.

Inzula je područje mozga koje je aktivno kada kušamo hranu, dok je orbitofrontalni korteks dio mozga koji je odgovoran za prestanak jedenja. Jednako tako, desna inzula je također odgovorna za percepciju o našem tijelu.

Inače, u prethodnim studijiama je otkriveno da su navedena područja mozga također povećana u odraslih osoba s anoreksijom.

Procjenjuje se da je anoreksija treća najčešća bolest među adolescentima.

Treba spomenuti da se prema studiji objavljenoj prošle godine poremećaji hranjenja mogu predvidjeti ranije na temelju hrane koju su djevojke jele kao djeca.

Izvor:
The Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry