Pretilost i dijabetes mogu potaknuti porast učestalosti raka gušterače


Pretilost i dijabetes mogu potaknuti porast učestalosti raka gušterače

Porast učestalosti pretilosti i dijabetesa mogao bi potaknuti porast učestalosti raka gušterače diljem svijeta, navodi se u novom izvješću. Poznato je da su pretilost i dijabetes čimbenici rizika za rak gušterače, no sretna okolnost je da su oni u velikoj mjeri promjenjivi čimbenici rizika, što predstavlja veliku priliku za prevenciju raka gušterače.

Jednako tako, novi podaci ukazuju da je učestalost raka debelog crijeva također u porastu, no manja je smrtnost od njega.

Inače, broj novo dijagnosticiranih slučajeva raka debelog crijeva i raka gušterače se od 1990. do 2017. povećao za oko 10 posto.

Valja podsjetiti da je rak gušterače jedan od najsmrtonosnijih karcinoma na svijetu, s ukupnom petogodišnjom stopom preživljavanja od samo 5 posto, što je posljedica kasnog otkrivanja karcinoma. Kod raka debelog crijeva uporaba kolonoskopije i drugih alata za probir uspjela je smanjiti smtrnost od raka debelog crijeva, kao i redovita tjelovježba, smanjeno pušenje, kontrola tjelesne težine i prehrana bogata vlaknima.

Izvor:
UEG Week 2019