Pretilost u djetinjstvu udvostručuje izglede za multiplu sklerozu u mlađoj odrasloj dobi


Pretilost u djetinjstvu udvostručuje izglede za multiplu sklerozu u mlađoj odrasloj dobi

Djeca koja su pretila suočavaju se s dvostruko većim izgledima za razvoj multiple skleroze kasnije u životu, upozorava nova švedska studija. Ukupni izgledi da bilo koje dijete razvije neurodegenerativnu bolest i dalje su vrlo niski. Međutim, švedski znanstvenici vjeruju da bi ta veza mogla pomoći u objašnjenju rastuće stope multiple skleroze.

Rezultati su pokazali da je 0,06% nepretile djece razvilo multilu sklerozu, dok se stopa više nego udvostručila, na 0,13%, među ljudima koji su bili pretili u djetinjstvu. Dvije trećine slučajeva dogodilo se kod žena, pokazalo je istraživanje, što oponaša opći omjer multiple skleroze uočen kod žena u usporedbi s muškarcima.

Multipla skleroza je dijagnosticirana u otprilike istoj prosječnoj dobi - oko 23. godine - bez obzira na povijest tjelesne težine ljudi.

Pedijatrijska pretilost povezana je s nekoliko autoimunih bolesti, a vodeća hipoteza je da postojano upalno stanje niskog stupnja, koje se obično opaža kod pretilosti, posreduje u povezanosti s multiplom sklerozom.

Valja istaknuti, da je apsolutni rizik za bilo koje dijete s pretilošću da razvije multiplu sklerozu još uvijek vrlo nizak.

Izvor:
European Congress on Obesity