Primjena dekongestiva u trudnoći povećava rizik od urođenih mana u djece


Primjena dekongestiva u trudnoći povećava rizik od urođenih mana u djece

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u, žene koje koriste dekongestive tijekom prvog trimestra (tromjesečja) trudnoće, povećavaju svojem djetetu rizik od određenih rijetkih urođenih mana. 

Dekongestivi su jedna od najpopularnijih skupina lijekova koja se koristi za privremeno ublažavanje kongestije nosa (začepljenje nosa) i akutne rinoreje (sekrecija iz nosa), čiji su uzrok prehlada i alergija.

Ovo istraživanje pokazalo je da je primjena fenilefrina u prvom trimestru trudnoće povezana s osam puta većim rizikom od srčane malformacije znane kao defekt endokardijalnih jastučića. Dok je primjena fenilpropanolamina povezana s osam puta većim rizikom od malformacije uha i tri puta većim rizikom od malformacije želuca. Inače, ove veze su otkrivene i u nekim prethodnim istraživanjima.

No, po prvi put je otkrivena veza između primjene pseudoefedrina u prvom trimestru trudnoće i tri puta većeg rizika od redukcijskog defekta udova.

Primjena imidazolina povezana je s dvostruko većim rizikom od abnormalne veze između dušnika i jednjaka.

Defekt endokardijalnih jastučića obično se javlja u 3 od 10.000 živorođene djece. Dok se u djece čije su majke uzimale dekongestive tijekom trudnoće javlja u 2,7 od 1.000 živorođene djece.

Utješna činjenica je da ovo istraživanje nije otkrilo vezu između primjene dekongestiva tijekom trudnoće i drugih malformacija koje su primjećene u prethodnim istraživanjima poput malformacija oka i lica.

Činjenica da su lijekovi poput dekongestiva obično lako dostupni za korištenje bez recepta, te da ne zahtijevaju savjetovanje s liječnikom, ne znači da su sigurni u odnosu na fetus, budući da još uvijek relativno malo istraživanja ispituju rizike i relativnu sigurnost navedenih lijekova, koji se više koriste tijekom trudnoće nego lijekovi na recept, ističu stručnjaci.

Izvor:
American Journal of Epidemiology