Pržena hrana povezana s većim rizikom od dijabetesa u trudnoći
![Pržena hrana povezana s većim rizikom od dijabetesa u trudnoći](/var/cybermed/storage/images/vijesti/przena_hrana_povezana_s_vecim_rizikom_od_dijabetesa_u_trudnoci/3767550-1-cro-HR/przena_hrana_povezana_s_vecim_rizikom_od_dijabetesa_u_trudnoci.jpg)
Rezultati nove studije provedene u SAD-u na više od 21.000 žena pokazali su da redovito konzumiranje pržene hrane prije trudnoće može povećati rizik od razvoja dijabetesa tijekom trudnoće (gestacijski dijabetes).
Žene koje su jele prženu hranu 1 do 3 puta tjedno imale su 13 posto veći rizik od gestacijskog dijabetesa, a žene koje su jele 4 do 6 puta 31 posto. Rizik od gestacijskog dijabetesa bio je veći od 50 posto u žena koje su jele 7 ili više obroka pržene hrane tjedno.
Svakako treba spomenuti da je veza između pržene hrane i rizika od gestacijskog dijabetesa bila jača kada se pržena hrana jela u restoranima.
Smatra se da ograničavanje potrošnje pržene hrane može pomoći u smanjivanju rizika od gestacijskog dijabetesa.
Gestacijski dijabetes je česta komplikacija trudnoće koja potencijalno može imati štetne učinke po majku i dijete.
Izvor:
Diabetologia