Pržena hrana povezana s većim rizikom od dijabetesa u trudnoći


Pržena hrana povezana s većim rizikom od dijabetesa u trudnoći

Rezultati nove studije provedene u SAD-u na više od 21.000 žena pokazali su da redovito konzumiranje pržene hrane prije trudnoće može povećati rizik od razvoja dijabetesa tijekom trudnoće (gestacijski dijabetes).

Žene koje su jele prženu hranu 1 do 3 puta tjedno imale su 13 posto veći rizik od gestacijskog dijabetesa, a žene koje su jele 4 do 6 puta 31 posto. Rizik od gestacijskog dijabetesa bio je veći od 50 posto u žena koje su jele 7 ili više obroka pržene hrane tjedno.

Svakako treba spomenuti da je veza između pržene hrane i rizika od gestacijskog dijabetesa bila jača kada se pržena hrana jela u restoranima.

Smatra se da ograničavanje potrošnje pržene hrane može pomoći u smanjivanju rizika od gestacijskog dijabetesa.

Gestacijski dijabetes je česta komplikacija trudnoće koja potencijalno može imati štetne učinke po majku i dijete.

Izvor:
Diabetologia