Psi lutalice mogući izvor pandemije COVID-19


Psi lutalice mogući izvor pandemije COVID-19

Novi članak objavljen u časopisu Molecular Biology and Evolution sugerira da su psi lutalice (točnije crijeva psa) možda djelovali kao izvor trenutne pandemije novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Inače, novim koronavirusom SARS-CoV-2 je do danas zaraženo više od dva milijuna ljudi, što je rezultiralo korovirusnom bolešću (COVID-19) praćenom zabrinjavajućom stopom smrtnosti u cijelom svijetu. Iako postoji konsenzus da je novi koronavirus prešao sa životinja na ljude, još uvijek se ne zna točan izvor infekcije.

Prema novoj hipotezi, predak SARS-CoV-2 i njegov najbliži rođak, koronavirus šišmiša, zarazio je crijevo pasa, što je najvjerojatnije rezultiralo brzom evolucijom virusa u pasa i njegovom skokom na ljude.

U prilog ovoj hipotezi ide činjenica da su gastrointestinalni simptomi česti u bolesnika sa COVID-19.

Kako ponašanje pasa uključuje lizanje analnih i genitalnih regija, što se ne susreće samo tijekom parenja, već i u drugim okolnostima. To može olakšati prijenos virusa iz gastrointestinalnog sustava u respiratorni trakt, kao i daljnje prebacivanje s gastrointestinalnog na respiratorni patogen.

Jednako tako, u borbi protiv SARS-CoV-2, stručnjaci ističu važnost praćenja SARS-u sličnih koronavirusa u divljih pasa.

Izvor:
Molecular Biology and Evolution, News Medical