Redovita tjelovježba ključna za zaštitu od smrtonosnih bolesti


Redovita tjelovježba ključna za zaštitu od smrtonosnih bolesti

Analiza 174 studije koje su objavljene između 1980. i 2016. godine pokazala je da redovita tjelovježba može smanjiti rizik od pet čestih bolesti i to od dva karcinoma, raka dojke i raka debelog crijeva, te dijabetesa, srčane bolesti i moždanog udara.

Sa starenjem stanovništva i sve većim brojem umrlih od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa trebalo bi veću pozornost posvetiti promicanju redovite tjelesne aktivnosti kako bi se smanjio rizik od navedenih bolesti, ističu stručnjaci.

Stručnjaci su koristili formulu nazvanu MET minute kako bi procijenili koliko neka tjelesna aktivnost daje koristi po zdravlje. Formula MET minute mjeri koliko neka osoba troši energije tijekom tjelesne aktivnosti.

Rezultati studije pokazali su najveću korist po zdravlje kod 3.000 do 4.000 MET minuta tjedno. Osoba može dostići 3.000 MET minuta tjedno dnevnim aktivnostima kao što su na primjer 10 minuta penjanja stepenicama; 15 minuta usisavanja; 20 minuta vrtlarenja; 20 minuta trčanja; i 25 minuta hodanja ili vožnje biciklom.

Izvor:
BMJ