Reumatoidni artritis povećava vjerojatnost razvoja fibrilacije atrija


Reumatoidni artritis povećava vjerojatnost razvoja fibrilacije atrija

Rezultati nove studije pokazali su da osobe s dijagnosticiranim reumatoidnim artritisom (RA) imaju povećanu vjerojatnost razvoja fibrilacije atrija (AF). Valja spomenuti, da genetski predviđeni reumatoidni artritis nije bio povezan sa značajno povišenim rizikom od fibrilacije atrija.

Fibrilacija atrija najčešća je klinička aritmija na svijetu. Globalna stopa prevalencije fibrilacije atrija je otprilike 59,7 milijuna osoba, na temelju procjene. Nadalje, doživotni rizik od razvoja fibrilacije atrija je visok, otprilike 1 od 3 osobe.  Inače, fibrilacija atrija naširoko je prepoznata kao čimbenik rizika za stanja uključujući zatajivanje srca, ishemijski moždani udar i kognitivni pad. Nadalje, fibrilacija atrija je povezana s povećanom stopom invaliditeta i smrtnosti. Stoga fibrilacija atrija predstavlja ogroman teret za globalno zdravlje. Rana kontrola čimbenika rizika i pravovremene intervencije za visokorizične populacije s fibrilacijom atrija ključni su za javno zdravlje.

Reumatoidni artritis (RA) je kronična, sustavna, destruktivna autoimuna bolest koja primarno zahvaća zglobove i može zahvatiti više organa, uključujući i kardiovaskularni sustav.

Izvor:
Cardiovascular Innovations and Applications