Rutinsko cijepljenje protiv rotavirusa značajno smanjuje broj hospitalizirane djece


Rutinsko cijepljenje protiv rotavirusa značajno smanjuje broj hospitalizirane djece

U zemljama u kojima se djeca rutinski cijepe protiv rotavirusa, koji može uzrokovati teške proljeve i smrt, značajno je smanjen broj hospitalizirane djece zbog infekcije rotavirusom.

Podaci iz SAD-a, Australije, Meksika i Salvadora koji su uveli rutinsko cijepljenje protiv rotavirusa pokazuju znatan i brz pad broja djece mlađe od pet godina koja su zaražena rotavirusom.

Isto tako pokazalo se da je rutinsko cijepljenje smanjilo učestalost infekcije rotavirusom kod starije necijepljene djece.

Inače Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je 2009. godine preporuku za uvođenje cijepljenja protiv rotavirusa u nacionalne programe cijepljenja u što kraćem mogućem roku. 

Rotavirus je virus koji često uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis) u male djece. Njime se do dobi do 5 godina zarazi gotovo svako dijete. Infekcija rotavirusom karakterizirana je proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici.

Rotavirus je najučestaliji uzrok proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece i glavni je uzrok bolničkog liječenja zbog proljeva. Također, poznato je da je proljev jedan od dva najčešća uzroka smrti u djece mlađe od pet godina. 

Izvor:
The Pediatric Infectious Disease Journal