Simptomi multiplog mijeloma općenito su nespecifični


Simptomi multiplog mijeloma općenito su nespecifični

Prema rezultatima nove studije, simptomi multiplog mijeloma općenito su nespecifični. Dominantni simptomi bili su bol u leđima, drugi bolovi i sustavni simptomi.

Bol u kostima rijetko je bila pritužba, ali bol je bila. Prijelomi kralježaka nisu bili prepoznati kao patološki i bili su dominantan uzrok ireverzibilnog oštećenja organa (27 posto pacijenata), koji utječu na stanje performansi i povezuju se s bolovima u leđima, bolestima kostiju i dobi starijom od 65 godina.

Zatajenje bubrega javljalo se rjeđe i bilo je povezano s gastrointestinalnim simptomima, dobi starijom od 65 godina i odsutnošću bolova u leđima. 

Simptomi multiplog mijeloma su nespecifični i stoga će se dugi dijagnostički put vjerojatno nastaviti ako se oslonimo na zdravstvene radnike da razmisle o dijagnozi prije nego što se izvrši provjera mijeloma, ističu stručnjaci.

Multipli mijelom, rak krvi, rijedak je i teško ga je dijagnosticirati. Ljudi često pretrpe nepovratna oštećenja organa do trenutka dijagnoze. Mijelomu prethodi premaligna faza koja se lako može identificirati krvnim testom.

Izvor:
Cancers