Dodatak vlakana mrkve potiče crijevne bakterije i imunološki odgovor

U samo četiri tjedna, dnevna doza od 500 mg vlakana dobivenih iz mrkve obogatila je korisne Bifidobacteriae, učvrstila stolicu i poboljšala imunološki odgovor, nudeći novi pristup u poboljšanju zdravlja crijeva i općeg zdravlja.
Naime, nova studija pokazuje da dijetalna vlakna ramnogalakturonan-I dobivena iz mrkve mogu poboljšati sastav crijevne mikrobiote, povećati aktivaciju dendritičnih stanica, podržati crijevnu funkciju i imunološki odgovor unutar kratkog razdoblja suplementacije.
Dijetalna vlakna su esencijalne komponente hrane koje igraju ključnu ulogu u sprječavanju raznih kroničnih bolesti, uključujući pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak debelog crijeva. Brzo rastuća popularnost prehrane zapadnog tipa diljem svijeta postala je glavna briga javnog zdravstva, jer te dijete sadrže vrlo male količine dijetalnih vlakana.
Nedovoljan unos dijetalnih vlakana može negativno utjecati na sastav i raznolikost crijevne mikrobiote, što dovodi do smanjenog stvaranja korisnih mikrobnih metabolita, uključujući masne kiseline kratkog lanca.
Među raznim dijetalnim vlaknima, crijevne bakterije mogu fermentirati vlakna topiva u vodi kako bi proizvele bioaktivne metabolite, koji sustavno djeluju kako bi opskrbili energijom druge crijevne mikroorganizme te tkiva i organe domaćina. Dijetalna vlakna također mogu poboljšati sastav i raznolikost crijevne mikrobiote, što je povezano s nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšani integritet crijevne barijere i pojačani imunološki odgovor protiv patogena.
Smatra se, da rezultati ove studije podupiru dijetalna vlakna ramnogalakturonan-I kao sigurnu, niskodoznu dijetalnu intervenciju sposobnu za korisno moduliranje crijevne mikrobiote, imunoloških odgovora i barijerne funkcije kod zdravih odraslih osoba unutar kratkog razdoblja suplementacije.
Izvor:
Microorganisms