Stres i depresija povezani s rizikom od moždanog udara kod dijabetičara


Stres i depresija povezani s rizikom od moždanog udara kod dijabetičara

Oboljeli od dijabetesa su skloniji depresiji i osjetljiviji na stres nego ostale osobe, a navedena mentalna stanja u dijabetičara su povezana s većim rizikom od moždanog udara i smrti od kardiovaskularne bolesti, ukazuje nova studija provedena u SAD-u.

Najozbiljnije posljedice po zdravlje dešavaju se kada neki dijabetičar u isto vrijeme pati od depresije i stresa, naime tada se rizik od smrti zbog srčane bolesti udvostručuje. Ukoliko pak dijabetičar ima samo depresiju ili je samo izložen stresu, tada je rizik od smrti zbog srčane bolesti 53 posto veći nego kod dijabetičara koji nemaju navedene mentalne probleme.

Inače, u istraživanju je sudjelovalo gotovo 22.000 odraslih osoba, od kojih je njih oko 4.100 imalo dijabetes. Njihova prosječna dob je bila 64 godine.

Rezultati istraživanja ukazuju da liječnici obiteljske medicine trebaju više pažnje posvetiti svojim pacijentima s dijabetesom, kako bi se ustanovilo imaju li neki od njih probleme sa depresijom i stresom, što bi moglo spriječiti štetne posljedice po njihovo kardiovaskularno zdravlje.

Izvor:
Diabetes Care