Sve je više novih lijekova koji su u kombinaciji s grejpom opasni po život


Sve je više novih lijekova koji su u kombinaciji s grejpom opasni po život

Prema rezultatima nove kanadske studije, broj lijekova s potencijalom da u kombinaciji s grejpom stvaraju ozbiljne nuspojave, koje u mnogim slučajevima mogu biti opasne po život, značajno se povisio tijekom proteklih nekoliko godina. Naime broj navedenih lijekova se u protekle četiri godine povisio s 17 na 43 lijeka.

Stoga liječnici i bolesnici trebaju biti bolje informirani o interakciji lijekova s grejpom, kako bi primjena lijekova u praksi bila sigurnija.

Poznato je da čak i male količine grejpa ili soka od grejpa imaju potencijal da u kombinaciji s određenim lijekovima uzrokuju iznenadnu smrt, akutno zatajenje bubrega, zatajenje dišnog sustava, gastrointestinalno krvarenje i druge ozbiljne nuspojave.

Lijekovi koji u kombinaciji s grejpom mogu biti opasni po zdravlje su određeni hipolipemici (npr. simvastatin, atorvastatin i pravastatin), antihipertenzivi (npr. nifedipin), kardiovaskularni lijekovi (npr. amiodaron, klopidogrel i apiksaban), lijekovi za liječenje karcinoma te antibiotici (npr. eritromicin).

Više od 85 lijekova u interakciji s grejpom može uzrokovati nuspojave, no njih 43 može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Za interakcije koje mogu biti opasne po život odgovorni su aktivni sastojci grejpa, furanokumarini, koji se mogu naći i u drugim agrumima. Furanokumarini inhibiraju enzim u jetri, koji normalno deaktivira oko polovine učinka lijeka, što u konačnici dovodi do povećanja doze lijeka.

Tako npr. ukoliko bolesnik uzima hipolipemik simvastatin sa sokom od grejpa (2 dl), jednom dnevno, tijekom tri dana, koncentracija lijeka u krvi povisit će se za 330 posto.

Budući da su osobe starije od 45 godina glavni konzumenti grejpa te češće od mlađih osoba uzimaju više različitih lijekova istovremeno, one su izložene većem riziku od ozbiljnih nuspojava.

Jednako tako, obzirom na njihovu životnu dob, osjetljivije su na nuspojave, koje uzrokuje kombinacija grejpa s lijekovima.

Izvor:
Canadian Medical Association Journal