Sve više trudnica doživljava srčani udar


Sve više trudnica doživljava srčani udar

U posljednjih nekoliko godina sve više žena doživljava srčani udar tijekom ili neposredno nakon njihove trudnoće, ukazuje nova studija provedena u SAD-u. Uz činjenicu da žene imaju djecu u starijoj dobi, porast stope pretilosti i dijabetesa može objasniti sve veću učestalost srčanog udara među trudnicama.

U razdoblju od 2002. do 2014. godine rizik od srčanog udara među trudnicama porastao je za 25 posto. Pa se tako učestalost srčanog udara među trudnicama povećala sa 7 na 9.5 slučajeva na svakih 100.000 trudnoća.

Smatra se da ovi rezultati potvrđuju koliko trudnoća može biti stresna za žensko tijelo i srce. No, prema mišljenju nekih stručnjaka ovi rezultati ne predstavljaju iznenađenje, obzirom da trudnoća predstavlja konačan kardiovaskularni stres test.

Jednako tako, treba istaknuti da je stopa smrtnosti od srčanog udara među trudnicama ostala relativno visoka (4,5 posto), unatoč napredovanju u liječenju srčanog udara.

Rizik od srčanog udara tijekom trudnoće raste s godinama starosti. Trudnice u dobi od 35 do 39 godina imale su pet puta veći rizik od srčanog udara nego žene u dvadesetima godinama. Dok su žene u ranim 40-tim imale 10 puta veći rizik od srčanog udara nego žene u 20-tim godinama.

Izvor:
Mayo Clinic Proceedings