Tjedno vježbanje može smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega kod pretilih osoba s dijabetesom tipa 2


Tjedno vježbanje može smanjiti rizik od kronične bolesti bubrega kod pretilih osoba s dijabetesom tipa 2

Podizanje visokih tjednih razina tjelesne aktivnosti umjerenog do jakog intenziteta povezano je s nižim rizikom od razvoja kronične bubrežne bolesti kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilih osoba s dijabetesom tipa 2, otkriva novo istraživanje.

Naime, povećanje trajanja tjelovežbe za nešto više od sat vremena tjedno povezano je sa smanjenjem rizika od 33%.

Dijabetes je vodeći uzrok kronične bubrežne bolesti i čini 30-50% svih takvih slučajeva. Dijabetes i kronična bubrežna bolest povezani su s deseterostrukim ili većim povećanjem rizika od smrti iz bilo kojeg uzroka u usporedbi sa samim dijabetesom.

Kronična bubrežna bolest definirana je kao pogoršanje od najmanje 30% procijenjene brzine glomerularne filtracije (eGFR) - brzine kojom bubrezi uklanjaju otpad i dodatnu vodu iz krvi za stvaranje urina - na manje od 60 ml/min.

Smatra, se da su ovi rezultati u skladu s dokazima da redovita tjelesna aktivnost ima izravne protuupalne učinke i može pospješiti kontrolu glikemije, poboljšati osjetljivost na inzulin, krvni tlak, profile lipida i druge metaboličke i kardiovaskularne čimbenike rizika, što je sve povezano s funkcijom bubrega.

Izvor:
British Journal of Sports Medicine