U Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti


U Hrvatskoj kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

Povodom Svjetskog dana srca Zaklada Hrvatska kuća srca pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirala jejučer  besplatna mjerenja krvnog tlaka, glukoze u krvi, ukupnog kolesterola i indeksa tjelesne mase (ITM), kao i radionice o postupku kardio-pulmonalnog oživljavanja i radionice o zdravoj prehrani na Trgu bana Josipa Jelačića.

Događanje je podržao i Vili Beroš, Ministar zdravstva RH koji je također istaknuo važnost edukacije javnosti o prevenciji kardiovaskularnih bolesti te je skrenuti pozornost kako svake godine upravo od srca u svijetu umre čak 20,5 milijuna ljudi.  

"Nezdrave životne navike poput pušenja, konzumacije alkohola i nezdrave hrane, pretjerano korištenje soli u prehrani kao i nedostatna fizička aktivnost uz genetsku predispoziciju glavni su faktori ovako velikog broja kardiovaskularnih bolesnika u Hrvatskoj i svijetu. Nikada nije dovoljno ponavljati kako je prevencija prvi korak te da svaki pojedinac svojim životnim navikama može spriječiti veliki broj negativnih posljedica za svoje zdravlje", istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti desetljećima. U 2022. godini umrlo je 22 303 osoba, odnosno 39,1 % od ukupno umrlih (2021.g.- 23.184 umrlih). Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 43,8 % umrlih žena (12 738) te 34,3 % umrlih muškaraca (9 565). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,2% (6 925) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 7,5 %  (4.289) u ukupnom mortalitetu.

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća