Upalna bolest crijeva povezana sa spondiloartritisom


Upalna bolest crijeva povezana sa spondiloartritisom

Pacijenti s upalnom bolesti crijeva (IBD) češće imaju spondiloartritis (SpA) prije i nakon dijagnoze upalne bolesti crijeva, ukazuju rezultati nove studije.

Smatra se, da bi se pacijenti s upalnom bolesti crijeva koji imaju probleme sa zglobovima trebali pregledati radi moguće dijagnoze spondiloartritisa. Ova preporuka je relevantna i pri početnoj dijagnostičkoj obradi pacijenata sa sumnjom na IBD i tijekom praćenja pacijenata kojima je dijagnosticiran IBD, ističu stručnjaci.

Upalna bolest crijeva, koja obuhvaća Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, predstavlja kroničnu upalnu bolest koja uglavnom zahvaća gastrointestinalni trakt. Međutim, izvancrijevne manifestacije često se javljaju i mogu zahvatiti različite organske sustave. Među najčešćim izvancrijevnim manifestacijama su spondiloartritis (SpA), ovdje definiran kao ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, enteropatski artritis, reaktivni artritis i dijagnoza nediferenciranog spondiloartritisa. Osnovne značajke ove grupe bolesti su: križobolja upalnog tipa, nasljedna predispozicija, te prve patološke promjene bolesti koje se javljaju u području hvatišta tetiva i sveza (entezitisi). U većine bolesnika upalna križobolja je glavni simptom bolesti. No, kod manjeg broja bolesnika,  glavni simptom je bol i oticanje ruku i nogu, a ova vrsta spondiloartritisa naziva se periferni spondiloartritis.

Izvor:
Journal of Crohn's and Colitis