Uvršteni novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova HZZO-a


Uvršteni novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova HZZO-a

Danas je održana 7. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na kojoj su uvršteni novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova. Stavljanjem novih lijekova na liste proširuje se spektar lijekova koji osiguranici i oboljeli mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na Osnovnu listu uvrštena su 3 nova lijeka u 8 pakiranja: antibiotik fosfomicin za liječenje urinarnih infekcija, bosutinib za liječenje kronične mijeloične leukemije i lijek zonisamid za liječenje epilepsije.

Na Dopunsku listu lijekova uvršteno je 5 novih lijekova u 10 pakiranja: kombinacija sakubitrila s vasartanon za liječenje kroničnog zatajenja srca, kombinacija empagliflozina s metforminom za liječenje šećerne bolesti, spolni hormon nomegestrolacetat s estradiolom, kombinacija solifenacina s tamsulozinom za liječenje benigne hiperplazije prostate i kombinacija tramadola s dekskteoprofenom za liječenje boli.

U liste su uvrštene dodatno i generičke i kliničke paralele, te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na Osnovnu listu lijekova 31 lijek u 60 pakiranja, a na Dopunsku listu lijekova 10 lijekova u 18 pakiranja).

Izvor:
HZZO