Uzimanje antidepresiva tijekom trudnoće povezano s razvojem trajne plućne hipertenzije u novorođenčeta


Uzimanje antidepresiva tijekom trudnoće povezano s razvojem trajne plućne hipertenzije u novorođenčeta

Nova studija pokazala je da su djeca majki koje u kasnoj fazi trudnoće uzimaju antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) izložena većem riziku od razvoja trajne plućne hipertenzije.

Iako je rizik nizak, naime samo 2 od 1.000 novorođenčadi će razviti trajnu plućnu hipertenziju, trudnice koje pate od depresije trebale bi biti svjesne posljedice primjene antidepresiva iz navedene skupine.

U selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) ubrajaju se citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin i sertralin.

Trajna plućna hipertenzija novorođenčeta je poremećaj plućnih krvnih žila koji obično pogađa terminsku ili prenešenu djecu. Bez obzira na uzrok, povećani tlak u plućnim arterijama uzrokuje abnormalni razvoj i hipertrofiju glatkog mišićja u stijenkama malih plućni arterija i arteriola te desno-lijevi šant kroz ductus arteriosus ili foramen ovale, što dovodi do tvdrokorne sistemske hipoksije.

Simptomi i znakovi trajne plućne hipertenzije novorođenčeta su tahipneja, uvlačenje i jaka cijanoza ili desaturacija koja se ne poboljšava uz nadoknadu kisika.

Sveukupna smrtnost se kreće od 10 do 80 posto i neposredno je povezana s oksidacijskim indeksom, no također ovisi i o uzroku. Nažalost, mnoga djeca koja prežive, pokazuju zastoj u razvoju, slušne i/ili funkcionalne poremećaje.

Svakako treba spomenuti da je jedna studija iz 2012. pokazala da uzimanje selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) može povećati rizik od prijevremenog poroda, spontanog pobačaja i autizma.

Izvor:
BMJ