Jogurt i fermentirani mliječni proizvodi smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti


Jogurt i fermentirani mliječni proizvodi smanjuju rizik od ozbiljnih bolesti

Iako većina mliječnih proizvoda ne šteti i može pomoći zdravlju, jogurt i fermentirani mliječni proizvodi prednjače na ljestvici smanjenja rizika od ozbiljnih bolesti, pokazuje nova studija.

Osim osnovne prehrane, komponente poput probiotika u jogurtu i kefiru mogu ponuditi dodatne koristi za zdravlje crijeva i imunitet, iako je potrebno više proučavati točne mehanizme. Dvije do tri porcije mliječnih proizvoda dnevno obično se preporučuju za zadovoljavanje potreba za proteinima i mikronutrijentima.

Rezultati ove studije upućuju na to da konzumacija mliječnih proizvoda nije povezana s povećanim rizikom od nezaraznih bolesti ili smrtnosti. Zapravo, njihova konzumacija može umjereno smanjiti rizik od nekoliko zdravstvenih ishoda, uključujući nepovoljne kardiovaskularne ishode i određene vrste raka poput raka mokraćnog mjehura, raka dojke, raka debelog crijeva, raka jetre, raka usne šupljine i raka jajnika. Neke studije također su povezale konzumaciju mliječnih proizvoda s poboljšanim sastavom tijela, nižim stopama dijabetesa tipa 2 i boljim zdravljem kostiju.

Izvor:
European Journal of Clinical Nutrition