Promjene u trudnoći


Promjene u trudnoći

U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi, a krvne žile trudnica su proširene i relaksirane. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću. Cirkulirajući hormoni kao što su estrogeni, progesteron i prostaglandini su odgovorni za promjene kardiovaskularnog sustava. Prvenstveno ovi hormoni dovode do dilatacije krvnih žila što omogućava potrebni dovod kisika i hranjivih tvari svim tkivima. Maternica, posteljica i vaše dijete ovise o dovoljnom dotoku hrane i kisika. Nadalje, progesteron, hormon zaštitnik trudnoće, omogućava stalnu relaksaciju maternice, što omogućava konstantni dovoljan protok krvi kroz posteljicu te brzi rast i razvoj vašeg djeteta.

U normalnoj trudnoći dolazi do slijedećih promjena kardiovaskularnog sustava:

  • Povećan je volumena krvi za 50% u odnosu prije trudnoće;
  • Povećana je sklonost zgrušavanju krvi;
  • Povećan je minutni volumen krvi;
  • Povećana je frekvencija rada srca za oko 15 otkucaja u minuti;
  • Snižen je krvni tlaka u prvom tromjesečju trudnoće. U trećem tromjesečju trudnoće krvni tlak se postupno vraća na vrijednost prije trudnoće;
  • Za vrijeme poroda u truda se oko 500 mL krvi iz uterusa vraća u sistemsku cirkulaciju.

Položaj vašeg tijela također ima utjecaja na protok krvi kroz vitalne organe kao na vaše dijete. Ležanje na leđima će dovesti do pritiska i kompresije vaše maternice na veliku trbušnu venu što će onemogućiti vraćanje krvi u srce i u pluća. U većine trudnica to će rezultirati s sniženjem srčane frekvencije i padom krvnog tlaka. Trudnica će zbog toga osjetiti slabost i nesvjesticu, a promjena položaja, odnosno okretanje na lijevi ili desni bok dovest će do poboljšanja.

Nakon poroda dolazi do naglih promjena, jer se za vrijeme poroda izgubi znatna količina krvi. Za vrijeme vaginalnog poroda moguć je gubitak krvi do 500 mL, dok se za vrijeme carskog reza izgubi i do 1.000 mL krvi.

Promjene u zgrušavanju krvi kao i promjene kardiovaskularnog sustava vraćaju se u stanje prije trunoće u slijedeći 6 tjedana nakon poroda.

Tekst priredio:
Prof. dr. sc. Josip Djelmiš, dr. med.

Zadnja izmjena: 28.08.2019.