Važnost kretanja u trudnoći


Važnost kretanja u trudnoći

Redovito i umjereno kretanje u trudnoći može olakšati sam tijek trudnoće i pripremiti organizam za porod. Kretanjem koje je prilagođeno stanju organizma, dakle, postepeno, umjereno i redovito, potičemo neke fiziološke procese u organizmu: raste srčani minutni volumen i broj srčanih otkucaja u minuti i majke i djeteta.

Pažljivim promatranjem majka može opaziti i učestaliji broj djetetovih pokreta kao odgovor na kretanje. Brojne su studije pokazale da kretanje u trudnoći podiže kondiciju organizma te ga na taj način priprema za porod. Prema nekim studijama porod je ne samo subjektivno lakši, nego i brži.

Za žene koje se ni prije trudnoće nisu aktivnije kretale savjetuje se postepeno započeti s fizičkom aktivnosti. Već poslijepodnevne šetnje 3-4 puta tjedno imat će učinka na pripremu organizma. Kretanje koje je primjereno stanju i praćeno adekvatnim unosom kalorija u organizam neće utjecati na porodnu težinu djeteta niti će potaknuti prijevremeni porod, kako se prije smatralo. Majkama koje boluju od gestacijskog dijabetesa kretanje može biti od velike važnosti, osim ako je ono kontraindicirano zbog nekih drugih komplikacija. Uz terapiju dijetom i redovito vježbanje dolazi do puno brže normalizacije razine glukoze u krvi. Ukoliko vaša trudnoća protječe bez komplikacija i odlučili ste se baviti nekim sportom izbjegavajte sve sportove koji mogu dovesti do ozljede abdomena. Treba imati na umu da zbog hormonskog odgovora dolazi do veće gibljivosti svih zglobova u trudnoći pa je na taj način imogućnost ozljede veća.

Povećanje temperature za vrijeme vježbanja može predstavljati opasnost za dijete u ranoj trudnoći oštećujući njegov razvoj, ali organizam je razvio kompenzatorne mehanizme koji u trudnoći odvode višak topline. Ti kompenzatorni mehanizmi nisu neiscrpni te stoga nemojte pretjerivati s vježbanjem za pretoplog vremena i uvijek sa sobom imajte bočicu s vodom ili nekim voćnim napitkom.

Tekst priredili:
Prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med. i Nikica Ljubas, dr. med.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.