Prva menstruacija nakon poroda


Prva menstruacija nakon poroda

Kod majki koje doje prva menstruacija obično nastupa nešto kasnije nego kod majki koje ne doje. Uzrok tome su hormoni koji se luče za vrijeme dojenja i između ostalog djeluju na jajnike na način da odgađaju njihov oporavak i uspostavljanje ciklusa u jajniku, ovulacije i menstruacije.

Ako majka ne doji menstruacija će se pojaviti kroz 6 tjedana. Nakon 3 mjeseca 70-90 % njih će imati menstruaciju s ciklusima koji završavaju ovulacijom, a to znači mogućnost početka nove trudnoće. Uspostava ciklusa među dojiljama puno je individualnija. Samo 15% njih dobije prvu menstruaciju kroz šest tjedana po porodu, kod jedne trećine ona nastupi kroz tri mjeseca, a u ostalih menstruacija se može odgoditi i do godinu i pol.

Dvije trećina menstruacija po porodu su anovulacijske (ne dolazi do izbacivanja jajašca iz jajnika) te je time i mogućnost nastanka nove trudnoće manja. Ponekad je teško razlikovati prvu menstruaciju od poslijeporođajne komplikacije - krvarenja. U prilog poslijeporođajne komplikacije govori jako i nepravilno krvarenje te je tada potrebno javiti se što prije svom liječniku ginekologu.

Tekst priredili:
Prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med. i Nikica Ljubas, dr. med.

Zadnja izmjena: 20.08.2019.