COVID-19 može naštetiti srcu dojenčeta


COVID-19 može naštetiti srcu dojenčeta

Dvomjesečno dojenče s dijagnozom COVID-19 pokazalo je znakove reverzibilne ozljede srca i zatajivanja srca, prema novom prikazu slučaja. Inače, prezentacija i klinički tijek ovog slučaja slična je slučajevima akutne ozljede miokarda zabilježenih kod odraslih pacijenata s COVID-19.

Većina djece s COVID-19 ili je asimptomatska ili ima blage simptome, no ovaj slučaj pokazao je potencijal za reverzibilnu ozljedu miokarda u novorođenčadi s COVID-19, stoga je testiranje na COVID-19 kod djece koja imaju znakove i simptome zatajivanja srca vrlo važno jer se saznaje više o utjecaju novog koronavirusa.

Dojenče se u ovom slučaju gušilo i imalo je plavičastu boju kože nakon hranjenja, ali prije toga nije imalo vrućicu, kašalj, simptome infekcije gornjih dišnih putova, proljev, povraćanje ili slabiji apetit.

Prvi test na COVID-19 bio je negativan, ali je kontrolni test bio pozitivan. EKG je pokazao ozljedu srca uslijed virusne infekcije i simptome zatajivanja srca koji su pogoršani virusnom infekcijom. Valja spomenuti, da su drugi testovi isključili sve druge uzroke za ove srčane tegobe.

Inače, ova ozljeda miokarda može se uočiti u čak 20 do 28 posto odraslih pacijenata s COVID-.19 koji već imaju kardiovaskularnu bolest.

Izvor:
JACC: Case Reports