Danas se obilježava Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti


Danas se obilježava Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače, kao podsjetnik na teška oboljenja od kojih u Europi godišnje obolijeva oko 16.500 djece u dobi do 15. godine. U Hrvatskoj je godišnje više od sto novooboljele djece od malignih bolesti.

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah iza prometnih nesreća. Maligne bolesti u djece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi povodom Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, "SANUS" klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti iz Splita i Mreža roditelja, kroz Republiku Hrvatsku organizira Okrugli stol s temom "Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih".

Okrugli stol organiziran je s ciljem jačanja razmjene iskustava dobre prakse i poticanja svih koji rade s djecom na kvalitetniju suradnju i time ostvarenje najbolje moguće prakse liječenja djece i psihosocijalne podrške obiteljima.

Isto tako univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora obiteljima izuzetno su važni elementi u pristupu liječenja djece.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH izražava svoju podršku svim roditeljskim udrugama koje svojom potporom stoje uz obitelji i male bolesnike, te će i dalje pružati podršku konkretnim aktivnostima usmjerenima ka poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljelih od malignih bolesti.

Izvor:
MZSS RH