Djeca koja nisu u potpunosti cijepljena izložena su većem riziku od oboljevanja od hripavca


Djeca koja nisu u potpunosti cijepljena izložena su većem riziku od oboljevanja od hripavca

Rezultati nove studije pokazali su da su djeca u dobi od 3 do 36 mjeseci, koja nisu dobila sve doze DTPa cjepiva prema rasporedu, izložena većem riziku od oboljevanja od hripavca (pertusis, magareći kašalj).

Hripavac je jako zarazna bolest koja pogađa uglavnom djecu i tinejdžere, a uzrokuje ju Bordetella pertussis. U početku su simptomi slični nespecifičnoj infekciji gornjeg dišnog sustava, nakon čega dolazi do paroksizmalnog ili spazmodičnog kašlja koji obično završava dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom (nalik na njakanje magarca).

Smrtnost u djece mlađe od godinu dana iznosi oko 1 do 2 posto. Većina smrtnih slučajeva je uzrokovana bronhopneumonijom i moždanim komplikacijama.

Djeca koja nisu cijepljena na vrijeme izložena su znatno većem riziku od oboljevanja od hripavca nego djeca koja su cijepljena na vrijeme, ističu stručnjaci.

Prema američkom Centru za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), da bi bila zaštićena, djeca moraju primiti 5 doza DTPa cjepiva; po jednu u sljedećim razdobljima života: 2, 4, 6 mjesecu, između 15 i 18 mjeseca, te u razdoblju od 4 do 6 godine.

Izvor:
JAMA Pediatrics