Djeca majki koje za vrijeme trudnoće uzimaju antidepresive izložena većem riziku od plućne hipertenzije


Djeca majki koje za vrijeme trudnoće uzimaju antidepresive izložena većem riziku od plućne hipertenzije

Nova studija pokazala je da su djeca majki koje tijekom trudnoće uzimaju antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SIPPS), izložena dva puta većem riziku od razvoja trajne plućne hipertenzije.

U selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina ubrajaju se citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin i sertralin.

Trajna plućna hipertenzija novorođenčeta je trajanje ili nastanak konstrikcije plućnih arteriola, koja uzrokuje jako samanjenje protoka krvi kroz pluća i desno-lijevi šant. Simptomi i znakovi su tahipneja, uvlačenje i jaka cijanoza ili desaturacija koje se ne poboljšava primjenom kisika.

Iako rijetko, ova teška bolest je povezana i sa zatajivanjem srca. Također treba istaknuti da je trajna plućna hipertenzija rijetka bolest koja pogađa manje od 2 od 1.000 novorođenčadi.

Stoga bi prema mišljenju znanstvenika žene koje uzimaju antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina trebale biti upozorene o mogućim posljedicama njihovog uzimanja tijekom trudnoće. Jednako tako, ukoliko je moguće, trebalo bi razmotriti liječenje depresije tijekom trudnoće, terapijom koja ne uključuje lijekove iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina.

Izvor:
BMJ