Endometrioza povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod žena


Endometrioza povezana s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod žena

Analiza šest studija pokazala je da endometrioza značajno povećava rizik od cerebrovaskularne bolesti i ishemijske bolesti srca kod žena.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući cerebrovaskularnu bolest i koronarnu ili ishemijsku bolest srca, čine oko 32% smrtnih slučajeva u svijetu. Dok su spol i dob neki od nepromjenjivih čimbenika rizika za kardiovaskularnu bolest, promjenjivi čimbenici rizika uključuju hipertenziju, pretilost, sjedilački način života, pušenje, dijabetes i dislipidemiju. Međutim, često se zanemaruju razni drugi čimbenici rizika koji su specifični za žene.

Endometrioza je o estrogenu ovisna, benigna, kronična upalna bolest u žena reproduktivne dobi, gdje tkivo endometrija raste izvan maternice i uzrokuje kroničnu bol u zdjelici, dispareuniju, dismenoreju i često neplodnost. Epitelni karcinom jajnika i izvanmaternična trudnoća druge su moguće komplikacije. Dok je upalna priroda endometrioze čini potencijalnim čimbenikom rizika za kardiovaskularnu bolest.

Prema mišljenju stručnjaka, upala, endotelna disfunkcija, povećanje oksidativnog stresa, odnos između upalnih markera i mikrovaskularne disfunkcije te aterogeni lipidni profil povezan s endometriozom, mogli bi povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jednako tako, endometrioza u žena u predmenopauzi povezana je s povećanom arterijskom krutošću, što je pokazatelj promjena arterijske stijenke i povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih događaja.

Duljina uzimanja oralnih kontraceptiva u žena s endometriozom također je pozitivno povezana s rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao i rana menopauza.

Nadalje, mogućnosti kirurškog liječenja endometrioze također povećavaju rizik od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja. Psihološki stres i analgetici propisani za kontrolu kronične boli u zdjelici također mogu pridonijeti povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
Maturitas