Flavonoli koji se nalaze u hrani mogu blokirati protein rezistencije na lijekove i pojačati apsorpciju lijekova


Flavonoli koji se nalaze u hrani mogu blokirati protein rezistencije na lijekove i pojačati apsorpciju lijekova

Nova studija pokazuje da određeni flavonoli iz svakodnevne hrane mogu isključiti mehanizam otpornosti na lijekove u tijelu, potencijalno otvarajući put učinkovitijim tretmanima. Studija je identificirala flavonole koji inhibiraju protein otpornosti raka dojke (BCRP).

Inače, protein otpornosti raka dojke (BCRP) igra ključnu ulogu u efluksu različitih lijekova i povezan je s višestrukom otpornošću na lijekove u terapiji raka.

Razumijevanje koji flavonoli inhibiraju BCRP i koliko snažno važno je za probleme u stvarnom svijetu poput otpornosti na kemoterapiju i izloženosti statinima.

Smatra se, da ovi rezultati pružaju mehanistički uvid u interakcije flavonola i BCRP-a, što sugerira njihov potencijal za povećanje izloženosti lijekovima i učinkovitosti. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na kliničku primjenu kako bi se istražio terapijski potencijal ovih flavonola za poboljšanje odgovora na lijekove.

Izvor:
Scientific Reports