Home / Vijesti / Hormonska terapija povezana s mikroskopskim kolitisom

Hormonska terapija povezana s mikroskopskim kolitisom

Hormonska terapija povezana s mikroskopskim kolitisom

Žene koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju ili oralne kontraceptive, izložene su većem riziku od razvoja kroničnog mikroskopskog kolitisa, ukazuje nova studija.

Mikroskopski kolitis je predominatno bolest žena u postmenopauzi, pa je stoga razumijevanje kako hormonski čimbenici utječu na rizik od mikroskopskog kolitisa ključno za bolji uvid u njegovu patogenezu te kako je povezan s drugim upalnim bolestima crijeva.

Valja spomenuti da u ovom istraživanju nije uočena povezanost mikroskopskog kolitisa sa dobi nastupanja menarhe, prvog poroda ili menopauze.

Također, uočeno je da hormonska terapija koja sadrži hormone estrogen i progesteron više povećava rizik od mikroskopskog kolitisa nego hormonska terapija koja sadrži samo progesteron.

Mikroskopski kolitis predstavlja upalu debelog crijeva (kolona) koja uzrokuje trajan vodeni proljev. Postoje dva podtipa mikroskopskog kolitisa - kolagenski kolitis i limfocitni kolitis. No, neki stručnjaci su mišljenja da oni predstavljaju različite faze istog stanja.

Tipični znakovi i simptomi mikroskopskog kolitisa su kronični vodeni proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, gubitak tjelesne mase, mučnina i fekalna inkontinencija.

U većine oboljelih, mikroskopski kolitis se uspješno liječi. Valja istaknuti da mikroskopski kolitis ne povećava rizik od raka debelog crijeva.

Izvor:
Gastroenterol 2018.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje