HZZO uvrstio nove lijekove na liste lijekova te proširio indikacije za postojeće lijekove


HZZO uvrstio nove lijekove na liste lijekova te proširio indikacije za postojeće lijekove

U redovnoj proceduri na Listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) stavljeno je 8 novih lijekova, i to za liječenje dijabetesa, sindroma kratkog crijeva, akutne limfoblastične leukemijeraka pluća, raka dojke, psorijaze, mišićne distrofije te amiotrofične lateralne skleroze. 

Jednako tako, proširene su indikacije lijekova koji se već nalaze na Listi lijekova, tako da će se na teret HZZO-a moći primjenjivati, između ostalog, imunoterapija za prvu i drugu liniju liječenja metetastatskog neskvamoznog karcinoma pluća nemalih stanica

Na Osnovnu listu lijekova stavljeno je dodatnih 28 lijekova u 59 pakiranja, a na Dodatnu listu lijekova 11 lijekova u 14 pakiranja koji su generičke paralele, kombinacije i dodatni oblici već postojećih lijekova na listi.

HZZO uvrstio nova pomagala na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala

S ciljem povećavanja dostupnosti i mogućnosti većeg izbora pomagala za osigurane osobe, HZZO je na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavio nova istovrsna pomagala u skupinama obloga za rane, pomagala kod šećerne bolesti, pomagala za govor i pomagala za urogenitalni sustav. 

Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljen je i potrošni materijal za inzulinsku pumpu. Isto tako, omogućeno je da ubuduće osobe koje su na teret HZZO opskrbljene mehaničkim insuflatorom/eksuflatorom za kućnu uporabu također na teret HZZO-a budu opskrbljene i aspiratorom i aspiracijskim kateterima.

Izvor:
HZZO