Infekcije mogu uzrokovati srčani i moždani udar


Infekcije mogu uzrokovati srčani i moždani udar

Infekcije poput upale pluća i infekcija urinarnog trakta, mogu u periodu od tri mjeseca nakon infekcije, povećati rizik od srčanog udara ili ishemijskog moždanog udara, ukazuje nova studija. Rizik od srčanog i moždanog udara bio je najviši u prva dva tjedna nakon infekcije.

Inače, općenito gledajući, infekcije izazivaju upalnu reakciju u tijelu. Tijekom infekcije ljudsko tijelo pokreće proizvodnju bijelih krvnih stanica kako bi pomoglo u uklanjanju infekcije, no taj proces također povećava ljepljivost krvnih stanica zvanih trombociti, što potiče stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu blokirati protok krvi u srce ili mozak.

Što je neka infekcija teža, snažniji je i upalni odgovor na nju, što povećava rizik od kardiovaskularnih događaja, ističu stručnjaci.

Valja istaknuti da se povezanost između infekcije i srčanog i moždanog udara odnosi na sve vrste infekcije, a ne samo na upalu pluća i urinarne infekcije.

Rezultati ovog istraživanja otvaraju pitanje trebaju li pacijenti hospitalizirani zbog infekcije, također započeti s uzimanjem antitrombotske terapije kako bi se zaštitili od srčanog i moždanog udara.

Smatra se da bi buduća istraživanja trebala utvrditi imaju li uzročnici infekcije, bakterije i virusi, ulogu u povećanju rizika od srčanog i moždanog udara.

Izvor:
Journal of the American Heart Association