Kakao bogat flavanolom štiti od kardiovaskularnih događaja izazvanih mentalnim stresom


Kakao bogat flavanolom štiti od kardiovaskularnih događaja izazvanih mentalnim stresom

Prema novom istraživanju, povećana konzumacija flavanola - skupine molekula koje se prirodno pojavljuju u voću i povrću - mogla bi zaštititi ljude od kardiovaskularnih događaja izazvanih mentalnim stresom, poput moždanog udara, srčane bolesti i tromboze.

Naime, pokazalo se da su krvne žile mogle bolje funkcionirati tijekom mentalnog stresa kada su ljudi dobivali napitak od kakaa koji sadrži visoku razinu flavanola, nego kada su pili kakao koji nije bio obogaćen flavanolom.

Inače, kada endotel krvnih žila učinkovito funkcionira, pomaže u smanjivanju rizika od bolesti perifernih krvnih žila, moždanog udara, srčane bolesti, dijabetesa, zatajenja bubrega, rasta tumora, tromboze i teških virusnih infekcija. Od ranije je poznato da mentalni stres može negativno utjecati na rad krvnih žila.

Prema mišljenju stručnjaka, pijenje kakaa bogatog flavanolom može biti učinkovita prehrambena strategija za smanjenje privremenih oštećenja funkcije endotela nakon mentalnog stresa, te poboljšanje protoka krvi tijekom stresnih epizoda.

Valja spomenuti, da je stres vrlo raširen u današnjem društvu i povezan je s psihološkim i fizičkim zdravljem. Mentalni stres inducira trenutni porast brzine otkucaja srca i krvnog tlaka u zdravih odraslih osoba, a rezultira i privremenim oštećenjima funkcije arterija čak i nakon što epizoda stresa prestane.

Osim u kakau, flavanoli se mogu naći u jabukama, crnom grožđu, kupinama, trešnjama, malinama, kruškama, mahunarkama i zelenom čaju.

Izvor:
University of Birmingham