Kod Arnolda Schwarzeneggera izvršena kateterska zamjena pulmonalnog zaliska


Kod Arnolda Schwarzeneggera izvršena kateterska zamjena pulmonalnog zaliska

Kod poznatog filmskog glumca i političara Arnolda Schwarzeneggera (70) izvršen je jučer minimalno invazivni postupak na srcu znan kao transkateterska implantacija pulmonalnog zaliska (TPVR), izvještava britanski Daily Mail.

Transkateterska implantacija pulmonalnog zaliska je nova metoda kod koje se biološki pulmonalni zalistak pomoću katetera implantira na mjesto oštećenog zaliska.

Inače, pacijenti s oštećenim pulmonalnim zaliskom se tijekom života suočavaju s brojnim operacijama obzirom da implantirani zalisci imau ograničen životni vijek.

Bolest plućnih zalistaka može se pojaviti kao zasebna bolest ili kao dio drugih kongenitalnih srčanih malformacija poput tetralogije Fallot. Ovisno o ozbiljnosti stanja, znakovi i simptomi bolesti pulmonalnog zaliska mogu uključivati kratak dah (zaduha), umor, nepravilan srčani ritam (aritmija) i zatajivanje srca.

Zamjenom pulmonalnog zaliska može se uspješno liječiti bolest pulmonalnog zalistka. Naime, zamjena zaliska pomaže u uspostavi normalnog protoka krvi, ublažavanju simptoma, očuvanju funkcije srčanog mišića te produljuje životni vijek.

Prema izvještavanju medija tijekom operacije Arnolda Schwarzeneggera došlo je do razvoja komplikacija što je dovelo do hitne dugotrajne operacije na otvorenom srcu. Trenutno zdravstveno stanje Arnolda Schwarzeneggera je stabilno te se on sada oporavlja od operacije u Cedars-Sinai bolnici u Los Angelesu.

Inače, u prvom trenutku se mislilo da je u poznatog filmskog glumca i političara primjenjena transkateterska implantacija aortnog zaliska (TAVR) koja je indicirana kod bolesnika s teškom, simptomatskom aortnom stenozom.

Izvor:
Daily Mail