Konzumacija voća smanjuje rizik od aneurizme trbušne aorte


Konzumacija voća smanjuje rizik od aneurizme trbušne aorte

Istraživanje provedeno u Švedskoj na više od 80.000 ispitanika u dobi od 46 do 84 godine, pokazalo je da konzumacija većih količina voća može smanjiti rizik od razvoja po život opasne aneurizme trbušne aorte.

Aneurizme predstavljaju nenormalna proširenja arterija uzrokovana slabljenjem arterijskog zida. 

Aneurizme trbušne aorte (abdominalne aorte) čine tri četvrtine svih aneurizmi aorte, a pogađaju 0,5 do 3,2 posto stanovništva. Prevalencija je tri puta veća u muškaraca, a pušenje je najveći čimbenik rizika za aneurizmu trbušne aorte.

Većina aneurizmi trbušne aorte su asimptomatske. Kada simptomi nastupe oni ne moraju biti specifični. Rupturirane aneurizme trbušne aorte zahtjevaju hitnu operaciju. Bez liječenja smrtnost je gotovo 100 posto.

Ispitanici su bili praćeni 13 godina, tijekom kojih se u gotovo 1.100 ispitanika razvila aneurizma trbušne aorte, a u njih 222 aneurizma je puknula.

Osobe koje su jele više od dva obroka voća dnevno imale su 25 posto manji rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte i 43 posto manji rizik od njenog puknuća nego osobe koje su jele manje od jednog obroka voća dnevno.

Dok su u usporedbi s osobama koje uopće nisu jele voće, osobe koje su jele dva obroka voća dnevno imale 31 posto manji rizik od aneurizme trbušne aorte i 39 posto manji rizik od njenog puknuća.

Smatra se da visoke razine antioksidansa u voću mogu štititi od aneurizme trbušne aorte smanjivanjem upale.

Zanimljivo je da konzumiranje povrća, koje je također bogato antioksidansima, ne smanjuje rizik od aneurizme trbušne aorte. Naime, povrću nedostaju neki antioksidansi koji se mogu naći u voću.

No, ipak, povrće ostaje bitno za zdravlje, jer zna se da konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od kardiovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2, hipertenzije i nekih vrsta karcinoma.

Izvor:
Circulation