Konzumiranje namirnica bogatih kalijem dobro za zdravlje srca


Konzumiranje namirnica bogatih kalijem dobro za zdravlje srca

Prema rezultatima novog istraživanja konzumacija banana koje su inače bogate kalijem, može poboljšati zdravlje srca. Avokado i losos također su bogati kalijem, što pomaže u suzbijanju negativnih učinaka soli u prehrani i snižava krvni tlak. Ostale namirnice bogate kalijem uključuju razno povrće, voće, orašaste plodove, grah, mliječne proizvode i ribu.

Dobro je poznato da je visoka konzumacija soli povezana s povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom) i povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dok kalij pomaže tijelu da izluči više natrija u urinu. Ovo istraživanje pokazalo je da je kalij u prehrani bio povezan s najvećim zdravstvenim dobicima kod žena.

Također, pokazalo se da ljudi s najvećim unosom kalija imaju 13% manji rizik od srčanih oboljenja u usporedbi s onima s najmanjim unosom kalija.

Rezultati sugeriraju da kalij pomaže u očuvanju zdravlja srca, ali da žene imaju više koristi nego muškarci. Odnos između kalija i kardiovaskularnih događaja bio je isti bez obzira na unos soli, što sugerira da kalij ima i druge načine zaštite srca osim povećanja izlučivanja natrija.

Izvor:
European Heart Journal