Mediteranska prehrana smanjuje rizik od periferne arterijske bolesti


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od periferne arterijske bolesti

Dosadašnja istraživanja pokazala su da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, no najnovije istraživanje ukazuje da mediteranska prehrana može smanjiti rizik i od periferne arterijske bolesti.

Periferna arterijska bolest donjih ekstremiteta je ozbiljan kardiovaskularni poremećaj i prediktor je srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnog mortaliteta. Naime, radi se o aterosklerozi donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju. Blaga periferna arterijska bolest može biti asimptomatska ili uzrokovati intermitentne klaudikacije (bol u grupi mišića zahvaćenih ishemijom koja se javlja tijekom vježbanja i hodanja), dok teži oblik bolesti uzrokuje bol u mirovanju i atrofiju kože ekstremiteta, cijanozu, ishemičke ulkuse i gangrenu.

Također treba spomenuti da liječnici osim mediteranske prehrane preporučaju osobama s perifernom arterijskom bolesti prestanak pušenja, svakodnevnu tjelesnu aktivnost i smanjenje prekomjerene tjelesne težine.

Mediteranska prehrana se uglavnom sastoji od namirnica s niskim udjelom zasićenih masnih kiselina, koje su bogate nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima, poput graha, oraha, cjelovitih žitarica i dr.

Inače, nedavno je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da mediteranska prehrana smanjuje rizik i od razvoja dijabetesa.

Izvor:
JAMA