Mladi Amerikanci suočavaju se s rastućim stopama pretilosti, hipertenzije i dijabetesa


Mladi Amerikanci suočavaju se s rastućim stopama pretilosti, hipertenzije i dijabetesa

Mlade odrasle osobe u SAD-u nose sve veći teret čimbenika rizika za zdravlje srca, zbog čega je veća vjerojatnost da će doživjeti srčani i moždani udar kako stare, upozorava nova studija.

Više je odraslih u dobi od 20 do 44 godine pretilo i dijabetičara nego prije deset godina i vjerojatnije je da će imati loše kontroliran krvni tlak, prema nedavno objavljenoj studiji.

Jednako tako, ovi zdravstveni problemi kod tako mladih ljudi vjerojatno pridonose smanjenju očekivanog životnog vijeka.

Stope pretilosti među odraslima od 20 do 44 godine porasle su s oko 33% u razdoblju 2009.-2010. na 41% u razdoblju 2017.-2020. Isto tako, prevalencija dijabetesa porasla je s 3% na nešto više od 4%.

Stope visokog krvnog tlaka (hipertenzija) također su porasle s više od 9% u razdoblju 2009.-2010. na gotovo 12% u razdoblju 2017.-2020..

Ono što je zabrinjavajuće je da mnoge mlade odrasle osobe s visokim krvnim tlakom i dijabetesom ne poduzimaju ništa da kontroliraju ta stanja. Samo približno 55% mladih odraslih osoba s hipertenzijom primalo je lijekove za krvni tlak, a samo 1 od 2 mlade odrasle osobe s dijabetesom bila je na liječenju.

Izvor:
JAMA