Nacionalni dan djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti


Nacionalni dan djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti

Povodom Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti, danas se održao okrugli stol pod nazivom "Zajedništvom do poboljšanja kvalitete života djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovih obitelji". Skup je organizirao Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Sanus".

Na okruglom stolu sudjelovali su izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Vesna Škulić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prim. Siniša Varga, predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih Vesna Hribar Skukan, Ministarstva rada i mirovinskog sustava Sanja Major, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Marijana Gojčeta, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i drugi.

Okrugli stol se održava u sklopu već tradicionalnog okupljanja roditelja oboljele djece i Susreta mladih izliječenih od malignih bolesti iz cijele Hrvatske.

Inače, u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece, najčešće od leukemije, limfoma i tumora mozga. 

Hrvatska je prema stopama incidencije malignih bolesti u djece oba spola u dobi do 14 godina na sedmom mjestu u Europi, dok je po mortalitetu djece na četrnaestom mjestu.

Rak u djece je izlječiv, međutim, zakašnjela dijagnoza smanjuje stope preživljavanja. Dok u bogatim zemljama malignu bolest preživi 8 od 10 oboljele djece, u siromašnim zemljama preživjet će samo 2 do 3, u najvećoj mjeri zbog kasnog otkrivanja bolesti i nedostatka dobro opremljenih i specijaliziranih jedinica za liječenje. To znači da svake godine 90.000 djece u svijetu nepotrebno umire.

Izvor:
MZ RH