Otrov pčela može izazvati smrt stanica agresivnog raka dojke


Otrov pčela može izazvati smrt stanica agresivnog raka dojke

Pčelinji otrov sadrži nekoliko aktivnih molekula poput peptida i enzima koji imaju obećavajuć potencijal u liječenju upala i bolesti središnjeg živčanog sustava, poput Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Štoviše, pčelinji otrov je također pokazao obećavajuće rezultate protiv različitih vrsta karcinoma kao i protuvirusno djelovanje, čak i protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV). Nova studija otkriva, da je otrov medonosnih pčela također učinkovit i u uništavanju stanica raka dojke.

Rak dojke najčešći je rak kod žena u svijetu, a samo u 2012. dijagnosticirano je gotovo 1,7 milijuna novih slučajeva, što čini oko 25 posto svih karcinoma u žena. To je ujedno i peti najčešći uzrok smrti od raka kod žena, s oko 522.000 umrlih, ili 6,4 posto od ukupnog broja.

Iako konvencionalni tretmani za rak djeluju na pacijente s rakom dojke, neki se pacijenti suočavaju s poteškoćama relapsa raka nakon liječenja. Žene koje često ulaze u relaps mogu doživjeti agresivniju i ozbiljniju bolest.

Rezultati ove nove studije ukazuju kako pčele mogu pomoći u borbi protiv raka dojke. Naime, u laboratorijskom istraživanju provedenom na miševima, pokazalo se, da kada se glavna komponenta pčelinjeg otrova pomiješa s postojećim lijekovima za kemoterapiju, dolazi do smanjenja rast tumora.

Inače, aktivna komponenta otrova medonosne pčele je melitin, pozitivno nabijeni amfipatički 26-aminokiselinski peptid.

Ovo istraživanje je pokazalo kako je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u uništavanju agresivnih stanica trostruko negativnog i HER2 obogaćenog raka dojke u koncentracijama koje nisu toliko štetne za normalne stanice.

Pokazalo se da melitin može uništiti membrane stanica raka dojke u roku od 60 minuta. Jednako tako, pčelinji otrov ometao je glavne putove za razmjenu poruka ili signala za rak, koji su ključni za rast i umnožavanje stanica karcinoma. Naime, pčelinji otrov je suzbijao aktivaciju EGFR i HER2 ometajući fosforilaciju ovih receptora u plazmatskoj membrani stanica raka dojke.

Neka prethodna istraživanja pokazala su antitumorski učinak pčelinjeg otrova kod melanoma, glioblastoma, raka pluća ne-malih stanica, leukemije, raka vrata maternice, raka jajnika i raka gušterače. Jednako tako, nanočestice melitina korištene su za suzbijanje metastaza u jetri kroz imunomodulaciju sinusoidnih endotelnih stanica jetre.

Izvor:
Nature Precision Oncology