Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak


Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Danas je svečano otvoren Odjel za klinička ispitivanja pri Dječjoj bolnici Srebrnjak, prvi takav zaseban odjel u Republici Hrvatskoj. Odjel je u potpunosti prilagođen EU standardima, te predstavlja oživotvorenje regulative o kliničkim ispitivanjima u pedijatriji u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije povodom svečanosti otvorenja sudjelovali su ministar zdravlja Rajko Ostojić, pomoćnica pročelnika za zdravstvo Grada Zagreba dr. Lidija Hrastić - Novak, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka te ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak mr.sc. Boro Nogalo.

Projekt izgradnje ovog jedinstvenog Odjela na tristotinjak četvornih metara započeo je 2009. godine, grad Zagreb je financirao građevinske radove, a donacijom Privredne banke Zagreb  u iznosu od 2,5 milijuna kuna Odjel je kompletno opremljen svom potrebnom opremom za rad. Privredna banka Zagreb u sklopu svog programa društvene odgovornosti potpomaže brojne humanitarne i zdravstvene projekte i institucije, a ove godine  s posebnim usmjerenjem na projekte unaprjeđenja zdravlja i zdravstvene zaštite djece.

Za naglasiti je da je Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak prvi takav zaseban odjel u Republici Hrvatskoj te je u potpunosti prilagođen EU standardima.

Europska unija je u posljednje dvije godine prilagodila zakonske propise kojima se doprinosi promjeni stanja u pedijatrijskoj farmakologiji. Tako je prihvaćen stav da je neetički davati lijekove djeci, ako ti lijekovi nisu ispitani na pedijatrijskoj populaciji u razvojnoj fazi djeteta koji dati lijek prima, te prva rečenica Direktive Europske unije o kliničkom ispitivanju lijekova kod djece glasi "Djeci se ne smiju davati lijekovi koji nisu na odgovarajući način ispitani u toj uzrasnoj skupini."

Kako je pojasnio mr. sc. Boro Nogalo, lijekovi koji su se do sada upotrebljavali u pedijatriji u pravilu su se klinički ispitivali na odraslim osobama, a preporučene doze lijeka za djecu potom bi se preračunavale. Stoga će ovaj Odjel revolucionarno unaprijediti razvoj lijekova koji će se primjenjivati kod djece nakon prethodno, po strogim normativima, provedenih ispitivanja učinkovitosti i neškodljivosti u djece.